یادداشت از: تانیش نیوز/ ط. شایان
امسال شروع سال جدید با فروردینی آغاز شد که با اتفاقات سیاسی و اقتصادی همراه بود.
سال گذشته تورم و گرانی به اوج خود رسید و اواخر سال هم زمزمه هایی از ابرگرانی و تورم در سال جدید به گوش خورد و مردم هم که زندگیشان «دلاریزه» شده و سفره هایشان با «دلار» گره خورده است اخبار دلار را لحظه ای دنبال کردند.
سال گذشته و قبل از حمله اسرائیل به سفارتخانه ایران در سوریه دلار در مرز ۵۱-۵۲ در نوسان بود که با زمزمه انتقام، این دلار لامصب به ۶۰ رسید و بالاخره با اعلام حمله ایران به اسرائیل طی چند دقیقه دلار به ۶۷ هزار تومان پرواز کرد.
سال ها که نه بلکه دهه هاست که ما با دلار زندگی می کنیم. دریافتی هایمان با «ریال» است و خریدهایمان با دلار محاسبه می شود به نظر می رسد «ریال» در این کشور مفرغی هست که به عنوان حقوق دریافت می کنیم و با تبدیل آن به طلا «دلار» زندگی مشقت بارمان را می گذرانیم. شاید گفتنش راحت باشد ولی فرایند تبدیل ریال بی ارزش به دلار در خیلی از مواقع گذشتن از خوی انسانی، زیرپا گذاشتن وجدان، دزدی، سرهم کلاه گذاشتن و اختلاس و … است. برای کسانی که در مسند قدرت هستند این فرایند خیلی راحت تر است ولی برای مردمی که می خواهند با دلار شکمشان را فقط سیر کنند راهی جز کلاه سرهم گذاشتن و دزدی و یا فلاکت و گرسنگی نیست.
با توجه به شرایط روزمره کشورمان و وضعیت جهانی که پیش آمده، روز به روز شاهد کاهش ارزش پولمان هستیم. فشارهای اقتصادی تا جایی پیش رفته که برخی از افراد فقط به دنبال گذران زندگی هستند و فرصت نمی کنند به چیز دیگری فکر کنند اما برای تعدادی دیگر که به دنبال سرمایه گذاری و افزایش دادن سرمایه های خود هستند، ارزش پول کشورمان مهم تلقی می شود.
حدود ۱۸۰ ارز مختلف در دنیا وجود دارد؛ این ارزها تحت تاثیر عوامل اقتصادی و بعضا سیاسی ارزش های متناوب پیدا می کنند. با ارزش ترین پول دنیا دینار کویت است. اقتصاد باثبات این کشور سبب شده که نرخ بیکاری در آن بسیار پایین باشد و مالیاتی هم از شهروندانش گرفته نمی شود. ارزش پول این کشور تا حد زیادی به ذخایر نفتی وابسته می باشد. اما کم ارزش ترین پول دنیا شاید برایتان عجیب نباشد که بدانید ریال ایران شناخته شده است.
«سیاست یک بازی کثیف است»، رایج ترین عبارتی است که مردم عادی و سیاستمداران برای اشاره به سیاست به کار می برند. مردم معتقدند افزایش دلار بازی هست که برخی از دولتمردان به راه انداخته اند تا از قبل آن به نوایی برسند.
شبی که ایران به اسرائیل حمله کرد قیمت دلار لحظه ای شد و تا مرز ۷۰ هزار تومان رسید و اکنون که به حدود ۶۶ هزار تومان رسیده است مردم احساس رضایت می کنند که قیمت دلار کاهش یافت. سیاستی که در دهه های گذشته در مورد همه کالاها اعم از اساسی و غیراساسی اعمال شده است.
باید دید چه کسانی از افزایش دلار نفع می برند! جیب یا صندوق چه کسانی پر می شود؟ کدام خلاء ها با افزایش دلار پر می شود…
ولی آن چه مسلم است این که تنها مردم عادی و طبقات متوسط و پایین جامعه هستند که همواره با سیاست های دولت تنبیه و سفره هایشان خالی تر می شود.
